Kardeş Kıskançlığı
Kıskançlık insan gelişiminin her döneminde mutlak karşılaşılan ve bahsedilmesi en zor duygularındandır.
Kardeş kıskançlığı ise en az iki çocuğu olan her ailede mutlaka görülür. Aslında çok normal ama bir o kadar da zor bir süreçtir.
Danışanlarım kardeşini çok kıskanıyor ne yapacağız dediğinde onlara hep kuma örneğini anlatıyorum. Eve yeni gelen bebek aslında ilk olan çocuğun kumasi gibidir. Bütün sevgi ve ilgi ilk çocuğunken birgün eve bir bebek gelir , bu senin kardeşin bizimle yasicak onu sevmeli onunla yatağını oyuncağını bizim sevgimizi ve bir çok şeyini paylaşmalısın denir. Aslında ne kadar zor bir şey istiyoruz büyük olan çocuğumuzdan düşünsenize… Eşiniz eve bir gün başka bir kadın (erkek) ile geliyor artık bizimle yasayacak ve onuda sizin gibi seveceğini söylüyor evinizi ve bir çok şeyi paylaşmanızı istiyor nasıl tepki verirdiniz? Öfke , ağlama krizi, hırçınlık, küsme davranışı vb…
Sonuç olarak çocuğunuzun kardeş kıskançlığını ortadan kaldıramayacağımıza göre bu kıskançlık duygusu ile bahsetmeyi öğretmeliyiz, kardeşinin bezini getirmesini kıyafetini getirmesi gibi yardımlar istememeliyiz ,iki kardeş kavga ettiğinde fiziksel bir zarar vermedikleri sürece müdahale etmemeliyiz “sen büyüksün ” ,”o daha küçük gibi “… kardeşini sevdirmeye yada kıskançlığı ortadan kaldırmaya çalışmak yerine olumsuz duygularını ifade edebilmeyi öğretmeliyiz. “Biricik”ligini ona hissettirmeliyiz böylece artık daha az sevildiğine yönelik düşünceleri ile baş etmesi kolaylaşır.
Her ne kadar yeni doğan bebek ilgi ve bakıma ihtiyaç duyuyorsa da, ilk çocukta herzaman anne ve babasının ilgisine sevgisine daha çok ihtiyaç duyar.
Son yorumlar