Dikkate Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu
Çoğumuzun ebeveyn olduktan sonra dünyası çocuğu olmuştur. Bir ortamda sohbet ederken farkında olmadan laf dönüp dolaşıp çocuklara gelir. Bu sohbetlerde bazen çocukların bizi nasıl zorlandığından, yada bazen kendinden büyük laflar ederek bizi sasirtmalarindan bahsederiz. ” benim çocuğum çok sakar sürekli bir yerleri yara içinde, eşyalarını sürekli kaybediyor, dikkati çok çabuk dağlıyor, ödev yapmak çoğu zaman bir eziyet oluyor, hiç yerinde durmuyor… sanırım hiperaktif !!! Bu cümleler size de tanıdık geliyormu?
Bu belirtiler tek başına DEHB tanısı koymak için yeterli olsaydi sanırım tüm çocuklara DEHB tanısı konulurdu.
Ebeveyn olarak bazen çocuklarımızın davranışlarına çok fazla anlamlar yükleyip gereksiz endişeye kapılabiliyoruz. Kimi zamansa her hareketli çocuğa bu hiperaktif diyerek ” hiperaktif “kelimesinin değerini düşürüyoruz. Her iki durumdada istemediğimiz sonuçlarla karşılaşabiliriz. Çünkü ya var olanı kabuletmiyor hafife alıyoruz yada var olmayan bir soruna çözüm ariyoruz…
Oysa DEHB’li birinin içinde olduğu durum çıplak gözle görülemez sorun beyinin içinde saklıdır. DEHB belirtileri çoğunlukla tembellik, iyi terbiye edilmeme, kabalık, umursamama, ilgisizlik hatta zeka geriliği olarak nitelendirilir ama bunlarla kesinlikle Dehb ile hiç bir ilgisi bulunmamaktadır.
PEKI NEDIR BU DEHB?
DEHB sorunlu beyin kimyasının kişinin yönetici işlev becerilerinde zorluklar yaşamasına neden olduğu nörobiyolojik bir bozukluktur. DEHB’li kişinin beyindeki norokimyasal fark , dopamin ve/veya noropinefrin düzeylerinin beyinin ilgili bölümlerini harekete geçirmekte yeterli olmamasidir. Bu DEHB ‘li kişinin yaşamın temel görevlerini yerine getirmesini inanılmaz derecede zorlaştıran bir durumdur.
DEHB bir tembellik ,inat yada veril(e)memiş bir terbiye sorunu değil tamamen beyin kaynaklı bir sorundur ve bugün bir çok çalışma bize DEHB tedavi edildiğinde en az DEHB’li olmayan biri kadar başarılı olabildiğini göstermiştir. Yeterli DEHB fark edilsin ve tedavi edilsin
Son yorumlar